Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

Torku Ormanları Dünyaya Örnek

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı başkanlığındaki Dünya Tarım Örgütü (FAO) yöneticileri ile “Kurak Alanlarda Küresel Değişimlere Dayanıklı Orman Ekosistemlerinin Oluşturulması” konulu çalıştaya katılan yerli ve yabancı konuklar, Konya Şeker’in oluşturduğu Torku Ormanları’nı gezdi.

Konya-Adana Karayolu üzerinde Ovakavağı Kasabası bölgesinde bulunan Torku Ormanları’nı gezen heyeti Konya Şeker Genel Müdürü Yavuz Erence ve Ziraat Müdürleri karşıladı. Torku Ormanları’nda konuşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, “Çalıştayı Konya’da düzenlememizin önemli bir nedeni bu bölgede güzel örneklerin olmasıdır. FAO ve TİKA gibi örgütlerin Afrika, Orta Asya ve Akdeniz ülkelerinden 50’den fazla uzmanı burada bulunuyor. Ağaçlandırmaya sağladığı katkılardan dolayı Konya Şeker’e teşekkür etmek lazım. Böyle bir faaliyete dünyada çok az rastlanır. Yani burada hiçbir kanuni sorumluluk olmamasına rağmen bir şirketin sosyal sorumluluk çerçevesinde yapabileceği, örnek gösterilebilecek en güzel çalışmayı gördük. Biz de bu çalışmayı dünyadaki diğer ülkelere de örnek gösteriyoruz ve diyoruz ki; Türkiye’de böyle bir şirket bunları yaptı. Sivil Toplum Kuruluşları, Holdingler, kamu kuruluşları ve belediyeler de yapmalı. Bütün kuruluşların dünyadaki ağaçlandırmaya katkı vermesi gerekir” dedi.

Konya Şeker’in bölge genelinde diktiği 7 milyonu aşkın fidan ve oluşturulan ormanlar konusunda gösterdiği hassasiyete teşekkür eden ve bu çalışmalardan çok etkilendiğini bildiren Genel Müdür Avcı şunları söyledi;

“Ben, Pankobirlik Genel Başkanı sayın Recep Konuk Bey’e teşekkür ediyorum. Konya Şeker’de yapmış olduğu çalışmalar sadece Türkiye’ye değil dünyaya örnek. Bizler de bu örneği tüm dünyaya göstermeye çalışıyoruz. Özellikle Afrika’dan ve diğer ülkelerden gelen arkadaşlarımız soruyorlar. “Bu nasıl olabilir” falan diye. Anlamaya çalışıyorlar “neden yaptı” diye. Bizlerde anlatıyoruz, insanların yeşile olan sevgisi, sorumluluk duygusu ve imkanların insanlar tarafından değerlendirilebilmesi gerekiyor.

Konya Şeker Türkiye’de örnek bir davranış içerisinde bulundu. Ben kendilerine teşekkür ediyorum. Yani gerçekten çok güzel bir çalışma. Konya Şeker’in ağaçlandırmaya ilişkin yaptıklarını diğer fabrikalarında, holdinglerinde örnek alması lazım. Konya Şeker’in yeni hedefi herkes için bir fidan diye duymuştum. Fidan dikmekten ziyade dikilen fidanlara bakmak çok önemli. Biz burada da fidanların hem dikildiğini, hem de bakımlarının yapıldığının en güzel örneğini görüyoruz.”

EN BÜYÜK ETKEN: RECEP KONUK-
Konya ve bölgesinde ağaçlandırma çalışmalarında elde edilen başarıda en büyük etkenin Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un ısrar ve karalılığı olduğunu söyleyen Konya Şeker Genel Müdürü Yavuz Erence, Konya Şeker’in ağaçlandırma çalışmalarına Konuk’un başkanlığı döneminde başladıklarını vurguladı.

Ağaçlandırma çalışmalarında yöreye ve üreticilere duydukları sorumluluğun bir sonucu olarak başlanıldığını anlatan Yavuz Erence sözlerini şöyle tamamladı;

“Başkanımız Sayın Recep Konuk’un başlattığı ağaçlandırma projesi, yine O’nun takibinde, kararlılıkla yürümektedir ve hem kurum olarak hem de kurum çalışanları olarak ağaçlandırma konusunda hummalı bir çalışmayı büyük bir aşk içinde bu topraklar için yürütüyoruz. Yaptığımız ağaçlandırma çalışmasıyla hem çevremize hem de tarım sektörüne önemli ölçüde katkı sağlıyoruz. Bundan sonra da daha önce sergilediğimiz kararlılığı sürdürerek ve gösterdiğimiz performansı arttırarak ağaçlandırma çalışmalarına devam edeceğiz. Amacımız ülkemizin her vatandaşı için bir ağaç dikmek. Bu hedefimize de emin adımlarla ilerliyoruz. Mevsim şartlarına göre küçük oynamalar olmakla birlikte yılda ortalama 1 milyon ağaç dikiyoruz. Yol boyu ağaçlandırmalarında, ağaçlandırma çalışmalarında başarı oranımızı arttırmak için kullandığımız 50 tane sulama aracımız var. 24 saat gece gündüz sulama yapıyoruz. 40 tane mühendisimiz yaz döneminde ağaçlandırmayı takip ediyor. Şu ana kadar 7 milyonu aşkın fidan diktik. Hedefimiz Türkiye nüfusu kadar fidanı toprakla buluşturmak. Ekiplerimiz sürekli olarak ağaçlandırma çalışmalarını yapacaklar ve böylelikle hem Konya’nın iklimini, hem de ekolojisini değiştireceğiz.”

Bu arada, FAO ile birlikte organize edilen ve TİKA tarafından desteklenen “Çölleşme ve Erozyonla Mücadele” konulu çalışta ya UNCCD, GEF, UNDP gibi uluslararası kuruluşlarla yurtdışından 50, yurt içinden ise 35 akademisyen ve uygulamacı katıldı.

www.recepkonuk.com.tr