Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

Hakkımızda

Panagro, dünyanın tek kampüs içinde en büyük et-süt entegre tesisidir.

Bölge çiftçisinin bitkisel üretiminin yanı sıra hayvansal üretimini de değerlendirmek üzere harekete geçen Konya Şeker, Konya’ya tek kampüs içinde dünyanın en büyük üretim kapasitesine sahip Et-Süt Entegre Tesisi’ni kazandırmıştır. Dünyanın tek kampüs içinde en büyük et-süt entegre tesisi olan Panagro Et-Süt Entegre Gıda Tesislerinde, süt ve süt ürünleri üretimi 2013 yılının ikinci yarısında başlarken, et ve et ürünleri üretimi ise 2014 yılının ilk ayında başlamıştır. Toplam 343.143 bin metrekare açık alan üzerinde 85.978 bin metrekare kapalı alana kurulmuş olan tesis son teknolojiye sahiptir.

Panagro Et-Süt Entegre Tesisi, teknolojik üstünlüklere sahip donanımıyla hijyenik koşullarda doğal ve sağlıklı üretim gerçekleştirirken, kurulan tedarik zinciriyle bölge ve ülke hayvancılığının da gelişiminde önemli bir rol oynamayı, katma değerli üretimle, üreticinin refahını daha da arttırmayı hedeflemektedir. Mevcut durumda 1200 ton çiğ süt kapasitesine sahip tesisi reserv alanları ile ilerde tam kapasiteye ulaştığında günlük 2.000 ton çiğ süt ve günlük 450 si büyükbaş 1200 ü küçükbaş olmak üzere toplam 1650 besi işleyecek olan tesis, süt üreticiliği ve besicilikle 50.000 üretici ailesine hayvancılıktan geçim imkânı sağlayacaktır.

Helal sertifikasına sahip tesisin sektöre getirdiği yeniliklerden biri de “sertifikalı süt üreticiliği” uygulamasıdır. İşleyeceği çiğ sütü, kalite seviyesini arttırarak nitelikli hale getirmek için bir program çerçevesinde, teknik personeli ve üniversite öğretim üyeleri ile yerinde ziyaretler yaparak ve eğitim vererek sertifikalandırdığı lisanslı üreticilerden temin eden Panagro bu uygulamasıyla hijyenik ve sağlıklı ürün yaklaşımını üretimin daha ilk aşamasından itibaren kontrol altında tutmaktadır. “Tarladan Sofraya Torku Güvenilir Gıda Zinciri” ismi verilen bu tedarik modeli ile sektörde farklılaşan Panagro, uzun ömürlü sütlerin yanı sıra, çocukların sağlıklı beslenebilmeleri için de meyveli süt gurubunda gerçek meyve kullanmaktadır. Atıştırmalık gurubu ürünlerinde olduğu gibi meyveli ve kakaolu süt gurubu ürünlerinde de glikoz şurubu, yapay renklendirici kullanmayan ve şeker içeren ürünlerini gerçek pancar şekeri ile üreten Torku, günlük pastörize sütte de Türkiye’de yeni bir teknoloji olan “mikro filtrasyon” teknolojisini kullanmaktadır. Bu teknoloji ile üretilen sütte zararlı mikroorganizmalar mikrofiltrelerle fiziksel olarak sütten temizlenmekte, düşük sıcaklıkta pastörize edilerek besin değeri ve lezzetinin korunması sağlanarak “ultra clean” ortamda paketlenmektedir. Ayrıca yüksek sıcaklıkta pastörizasyon işlemiyle üretilen pastörize sütlere göre ilk günkü tazeliğini daha uzun süre korumaktadır.

Uzun ömürlü içme sütlerinde direct UHT yöntemi kullanılarak sütün lezzeti korunmakta olup, sütün en doğal tadında ve minimum besin kaybıyla paketlenmesi sağlanmaktadır. Ergonomik, kolay tutulabilen kutu ve zorlanmadan açılıp kapatılabilen kapağıyla ürün ambalajdan boşaltılırken süt etrafa sıçramamakta, ambalaj içinde süt kalmamaktadır.

Panagro Süt ve Süt Ürünleri Tesisinde üretilen homojenize ve kaymaklı yoğurttan ayrana, beyaz peynirden süzme peynir ve labneye birçok peynir çeşidi, toz ürünler, aromalı sütler, kahveli sütler ve tereyağı da yine kalite, sağlık ve hijyen standartlarından taviz verilmeden üretilerek tüketiciyle buluşturulmaktadır. Tesis; beyaz peynir üretiminde, Türkiye’de ilk ve Dünyada sayılı işletmelerde bulunan tam otomasyonlu el değmeden sürekli üretim yapan bir teknolojiye sahiptir. Bu sistemde beyaz peynir üretimi ile ilgili; süre, sıcaklık gibi bütün parametreler tanımlanarak tüm işlemler el değmeden gerçekleştirilmekte son aşamada ise robot ile paketlenmektedir.

Yoğurtlar ise hiçbir katkı maddesi, koruyucu veya süt tozu ilave edilmeden sütün, istenilen kuru maddeye kadar suyu buharlaştırılarak konsantre edilmesi ve halk arasında yoğurt mayası olarak bilinen yoğurt bakterilerinin ilave edilmesiyle el değmeden üretilir.

Labne ve Krempare, yağ oranı yüksek kremanın kültürü ile fermente edilerek üretilen son derece lezzetli ve taze peynirlerdir. Panagro Et Entegre Tesisi de helal sertifikasına sahip olup ultra modern altyapıya ve son teknolojiye sahiptir. Avrupa standartlarına uygun filtre edilmiş hava ile beslenen kesimhanede hava akışı da temiz alandan daha kirli alana doğru yapılmaktadır, dolayısıyla deri soyulduktan sonra karkas yüzeyine kirli hava temas etmemektedir. Vakumlu buhar sterilizasyonu uygulaması ile de 100°C lik buhar birkaç saniye süre ile yüzeye verilmekte ve aynı zamanda da vakum ile yüzey temizlenmektedir. Bu sayede hem karkas yüzeyindeki kirlilikler alınmakta, hem de bakterilerin yaşamasına engel olunmaktadır. Kesim sonrası karkaslar ön soğutma depolarında hızlı soğutma işlemine tabi tutulmaktadır. Yine bu yöntemin amacı; karkas yüzeyindeki nemi hızla uçurarak bir film tabakası oluşturmak ve mikroorganizmaların gelişimini engellemektir. Böylelikle hem satışa hazır hem de üretimde kullanılabilecek nitelikli ve kaliteli taze et üretimi sağlanmaktadır.

Bu etler işleme ünitelerine alınarak her aşamada ileri teknoloji kullanılarak ve maksimum hijyen kuralları uygulanarak işlenmekte, piyasaya çıkan tüm ürünler metal dedektörlerinden geçirilmektedir. Torku markası altında yeni çıkardığı ürünlerin bir şekilde rakiplerinden farklılaşmasını hedefleyen Panagro, hem pazarda olan ürünlerde inovatif yaklaşımla farklılıkları yakalamaya hem de yepyeni, pazarda olmayan ürünleri geliştirmeye çalışmaktadır. Yürütülen AR-GE çalışmalarında tüketici talep ve beklentilerini işin odağında tutmak ve tüketici sağlığına saygıyı mutlaka gözetmek Panagro’nun en temel yaklaşımlarındandır.

Pazarın en genç markası olmasına rağmen ürün gamını hızla büyüten ve genişleten Torku, et ürünleri kategorisinde %100 dana etinden ürettiği sucuk, salam, sosis, jambon, pastırma, kavurma gibi şarküteri ürünleri ile ileri işlenmiş ürünler pişmiş, taze ve dondurulmuş burger, köfte, döner gibi ürünlerle de pazarda yer almıştır. Sucuk grubunda farklı tip baharatlarla lezzetlendirilmiş Anadolu lezzeti isimli özel bir sucuğu da ürün gamına ekleyen Torku, kalite ve lezzetten taviz vermeden sağlıklı ve doğal ürünleri sunmaya devam edecektir.

Et Entegre Tesislerinde işletme verimliliği açısından en önemli unsurlardan biri tüm ürün gruplarının üretilebiliyor olmasıdır. Entegre üretim sürecinde yer alan ürünlerden bazıları bilindiği gibi salam ve sosistir. Bu ürünler tüketiciye sunulurken renklendirilerek mamul ürün haline getirilmektedir ve genellikle ürünün renklendirilmesinde karmin kullanılmaktadır. Panagro, hem helalliği tartışmalı olan hem de gönül rahatlığı ile tüketimi açısından tüketicinin genelini rahatsız edebilecek karmin ile üretimden uzak durmuş, başka çare olmaması halinde salam ve sosis üretmeme kararı almıştır; bu arada AR-GE birimi hem tüketici sağlığını olumsuz etkilemeyecek hem de tüketicilerin diğer endişelerini giderebilecek alternatif bitkisel bazlı doğal renklendiriciler üzerinde çalışmaya başlamıştır. AR-GE biriminin yaptığı çalışma netice vermiş ve ürünlerin pazardaki diğer salam ve sosisler ile hem renk hem de tat açısından farklılık göstermeyecek şekilde pazara sunumunu sağlamak için üretimde bitkilerden elde edilen bir karışım ile netice alınmıştır. Bitkisel kökenli bu çözüme ulaşılmasının ardından Panagro, Torku markası ile karminsiz sosis ve salam üretimine başlamış ve bu guruptaki ürün çeşitlerini pazara sunmuştur.

Ultra modern son teknoloji ekipmanlarla kurulan Panagro Et Tesisi’nde karkas et, kol, but, bonfile, antrikot, kontrfile, sucuk, salam, sosis, pastırma, kavurma, jambon ve tüm parça et çeşitleri üretimi gerçekleştirilip taze ve dondurulmuş olarak perakende ev dışı tüketim noktalarına sunulmaktadır. Doğallığı kadar lezzetli olmasına da özen gösterilen ve bu çerçevede seçilen hammaddelerle üretim yapan tesis, bu sayede taze ve dondurulmuş et çeşitlerinde seçkin ve tüketicilerin tercih ettiği işletmelerle çalışmaktadır.

GMP(İyi Üretim Uygulamaları) kurallarının uygulandığı tesislerimizde; BRC ve ISO 22000 gibi Ulusal ve Uluslararası Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemleri ve ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, TSE Helal Ürün sertifikalarına sahiptir. Ayrıca, Ulusal ve uluslararası mevzuatlar güncel olarak takip edilerek yasal şartlardan taviz verilmemektedir. Bunlarla birlikte AB Holding bünyesinde hizmet veren Türkak akrediteli GDO laboratuvarı ile birebir çalışarak ürün analizlerinde “farklı tür etlerin kullanılmadığı ve GDO’suz ürünler” üretildiği doğrulanmaktadır.

Ar-Ge Laboratuvarlarımızda yürütülen faaliyetler kapsamında “özgün ürün” üretimi hedeflenerek inovatif yaklaşım ile “farklılaşma” olgusu yansıtılmaktadır. Makine parkurlarımızın kabiliyetleri de Torku markasının yenilikçi yönünü ortaya çıkaran ürünleri üretecek şekilde tasarlanmıştır. “Yenilikçilik” yönünün perde arkasında güçlü bir Ar-Ge alt yapısı bulunmaktadır. Bu kapsamda Bakanlıktan onaylı Panagro Ar-Ge Merkezi faaliyetlerine devam etmektedir. Ayrıca, Konya Gıda ve Tarım Üniversitemiz ile iş birliği içerisinde bulunularak katma değeri olan projeler yürütülmektedir.

İştiraki Panagro ile birlikte, büyük hedefleri olan Konya Şeker, yaklaşık 250 hektarlık alanda sözleşmeli üretim yaptırma potansiyeline sahip dünyanın en büyük üretici organizasyonudur. Üstelik de bu üretimi dünyanın en bereketli ovalarından biri kabul edilen Konya Ovası’nda gerçekleştirme imkânına sahiptir. Bu potansiyeli ve organizasyon kabiliyetini dikkate alan Konya Şeker, orta vadede kendisine ulaşılabilir bir hedef belirleyerek dünyanın en büyük beş gıda şirketinden biri olmayı amaçlamıştır.

PANCAR ÇİFTÇİSİ ETLİYE SÜTLÜYE KARIŞIYOR… KONYA OVASI ÜLKEMİZİN GIDA GÜVENLİĞİNE TEMİNAT OLUYOR…