Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

Seyitömer özelleştirmesinin sıra dışı talibi, Hollandalı pancarcıların da İdolüymüş



Dünya Hollanda’yı Örnek Alıyor, Hollandalılar İse Bir Türk Şirketi Konya Şekeri

2012 Yılının son büyük özelleştirmesi olan Seyitömer Termik Santrali İhalesinde 16 talipli arasında açık arttırmada 2 milyar 78 milyon dolarla son beşe kalan sıra dışı bir şirket tüm dikkatleri üzerine çekti.

Elektrik Üretim A.Ş.’ye ait Seyitömer Termik Santrali ve santral tarafından kullanılan taşınmazlarla kömür üretim sahasının ihalesine katılan 15 firmanın şirket profili enerji, madencilik ve inşaattan oluşurken ana faaliyet alanı tarımsal sanayi olan Konya Şeker’in enerji sektörüne yönelik bir ihalede son beşe kadar yarışması dikkat çekti. Özelleştirme ihalesinde 2 Milyar 2 yüz 48 Milyon Dolarla en yüksek teklifi Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi A.Ş. verirken elemesiz turda en yüksek teklif 1,2 milyar dolar oldu. İlk elemeli turda tutar 1,6 milyar dolara yükselirken, Özkar İnşaat ve Elsan Elektrik ilk elenen şirketler oldu. İkinci elemeli turda tutar 1 milyar 801 milyon dolara çıktı ve Doğan Enerji ile IC İçtaş Enerji elendi.

1 milyar 912 milyon dolardan başlayan açık arttırmada enerji, inşaat ve madencilik sektöründe faaliyet gösteren firmalar yer alırken, ihalede en iddialı olan şirketlerden biri ise büyük hissedarı Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi olan Konya Şeker oldu. Açık arttırmada 2 milyar dolar barajını aşan ve son artırımını 2 milyar 78 milyon dolar ile yapan Konya Şeker, verdiği teklifle ihalede ana faaliyet alanı enerji, inşaat ve madencilik olan 11 firmayı geride bıraktı.

Verdiği sıra dışı teklifle bugüne kadar yapılan özelleştirmelerde bir kooperatif şirketi olarak en yüksek teklifi veren Konya Şeker, 2012’nin son özelleştirme ihalesinde bir ilke de imza attı. Ülkemizdeki özelleştirme tarihinde tarımsal KİT’lerin özelleştirilmesi hariç ilk defa bir tarımsal üretim kooperatifi tarım sektörü ile doğrudan ilgili olmayan bir özelleştirme ihalesinde yer aldı ve son aşamaya kadar yarıştı.

2012’nin son özelleştirmesinde 2 milyar 78 milyon dolarlık teklif vererek dikkatleri üzerine çeken ve hakkında kamuoyunun çok da bilgi sahibi olmadığı Konya Şeker’in bu yatırım iştahı bazılarını şaşırtsa da Konya Şeker’i yakından takip edenleri şaşırtmadı.

İşte o Konya Şeker’i yakından takip edenler arasında, gıdada dünya devi kabul edilen ve herkesin örnek aldığı Hollandalılar da vardı ve herhalde bu girişime en az şaşıranlar da onlar olmuştur. Zira, kendisini ziyaret eden bir gurup Türk gazeteciyle şeker sektörünü konuşan ve Hollanda’daki Pancar Üreticileri Kooperatiflerinin iştiraki olan gıda devi Royal Cosun’un Yönetim Kurulu Başkanlığını yapan Jos Van Campen daha birkaç gün önce Türk gazetecilere örnek aldıkları Türk şirketini anlatıyordu. İki kere Türkiye’ye geldiğini ve ikisinde de Çumra Şeker Entegre Tesislerini incelediğini vurgulayan Campen, “yeni yatırımlarımızda burası bize örnek oluyor” diyordu. Campen yine aynı heyete Konya Şeker’in Çumra Şeker Entegre Tesislerinde kurduğu sıfır atıkla çalışan modeli Hollanda’da uygulamak için yatırıma başladıklarını belirtirken, biyoetanolle kombinasyonlu sıfır atık modelinin etkileyici olduğunu vurguluyordu.

Geliştirdiği entegre yatırım modeliyle sıra dışı işlere imza atan ve tarım sektörünün vizyonunu değiştiren, tarımsal üretim kooperatifçiliğine yeni bir bakış açısı getiren Konya Şeker, ülkemizin son yıllarda en hızlı büyüyen, faaliyet alanını en hızlı geliştiren şirketlerinden biri. 2000’li yılların başında sadece pancar şekeri üreten ve büyük hissedarı Konya Kooperatifi olmak üzere 17 Pancar Ekicileri Kooperatifinin iştiraki olan Konya Şeker, son yıllarda yaptığı çok sayıda yatırımla faaliyet alanını çikolata ve şekerli mamullerden donuk ürünlere, tohumculuktan ham yağa, yemden hayvancılığa, plastik sanayinden enerjiye uzanan geniş bir yelpazeye taşıdı.

Sıfır atıkla çalışma prensibi çerçevesinde Biyoetanol üretimiyle enerji sektöründe biyoyakıt üreticisi olarak yer alan Konya Şeker, otoprodüktör olarak kendi üretim tesisleri için gerçekleştirdiği elektrik üretiminde edindiği tecrübeyi daha ileri bir noktaya taşımak amacıyla geçtiğimiz yıl elektrik üretim lisansı aldı ve akışkan yataklı kazan teknolojisiyle ilk termik santralini Çumra’da kurarak 2012’nin dördüncü çeyreğinde elektrik üretmeye başladı. 37 Megawatlık Termik santral ile enerji sektöründe elektrik üreticisi olarak yer alan Konya Şeker yetkilileri verdikleri beyanatlarda, dünyanın geleceğinde gıda ve enerji olmak üzere iki sektörün stratejik önemde olduğunu ve Konya Şeker’in her iki sektörde de büyümeyi hedeflediğini vurgulayarak, Dünya’nın geleceğinde yükselen sektörlerden biri olarak gördükleri enerji sektörünün tarımsal üretim açısından da stratejik önemde olduğunu vurgulayan şirket yetkilileri üretici ortaklarının tarımsal faaliyetlerinde sürdürülebilirliği teminat altına almak ve çiftçinin tarımsal üretimde enerjiye rekabetçi yapıyı muhafaza edebilecek fiyatlarla ulaşabilmesi için, enerji sektöründe tarım kooperatiflerinin de yer alması gerektiğini savunuyorlar.