Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk'un çalışmaları sonuç verdi.

Yıllık 84 milyon litre biyoetanol üretimi gerçekleştiren Konya Şeker, Türkiye’de kurulu biyoetanol kapasitesinin yüzde 56’sını tek başına karşılayacak büyüklükte bulunuyor. Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un öngörüsüyle gerçekleştirilen Biyoetanol Tesisleri, bazılarınca gereksiz ve zarar eden bir yatırım olarak değerlendirilirken, EPDK’nın son kararıyla etanol tesislerinin ne kadar önemli bir yatırım olduğu bir kez daha ortaya çıktı.

(EPDK) Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun biyoyakıtlar konusundaki son kararını değerlendiren Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “EPDK’nın bu kararı bizim enerjimize enerji katmıştır” dedi.

Konuk, yenilenebilir enerji sektörüne Çumra Şeker’in açılışına katılan Başbakan’ın cesaretlendirmesiyle girdiklerini belirterek, “Bizi bu yatırımı yapmaya cesaretlendiren başta sayın Başbakanımız ve hükümetimizdir. Biz uzun yıllar biyoyakıtların kullanımının zorunlu hale getirilmesi için çaba gösteriyorduk. EPDK’nın son kararı bizim ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha gösterdi ve sonuçta kullanımın zorunlu olmasına yönelik karar çıktı. Bu kararın çıkmasını sağlayan başta sayın Başbakanımız olmak üzere, EPDK Başkanı ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Yenilenebilir enerji sektörüne bundan 4 yıl önce adım atan ve üretimini gerçekleştirdiği biyoetanolla ülkemizin petrolda dışa bağımlığını azaltacak olan Konya Şeker’e ait Biyoetanol Tesisleri, EPDK’nın son kararı ile ne kadar isabetli bir yatırım olduğunu bir kez daha kanıtladı. Başbakanlık genelgesi çerçevesinde (EPDK)Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun kararıyla biyoyakıt kullanımının önü açılırken, Türkiye’nin kurulu kapasitesinin % 56’sını karşılayacak bir kapasitede olan Konya Şeker’e ait Bioetanol Tesisleri, yıllık 84 milyon litre üretim yapabiliyor.

Karara göre, 2013 yılından itibaren benzin ve motorinde her yıl arttırılmak üzere yerli katkı ilave zorunluluğu getirildi. Bu tarihten itibaren akaryakıta her yıl artan oranlarda yerli tarım ürünlerinden üretilen etanol ve biyodizel ilave edilecek. Kurulun aldığı karar ile piyasaya akaryakıt olarak arz edilen benzin türlerine, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren en az yüzde 2, 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle de en az yüzde 3 oranında yerli tarım ürünlerinden üretilmiş biyoetanol ilave edilmesi zorunlu kılındı. Kurulun aldığı karar çerçevesinde motorine, yerli tarım ürünlerinden üretilmiş zorunlu biyodizel harmanlama oranı 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle en az yüzde 1, 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle en az yüzde 2, 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle en az yüzde 3 olacak.

Tarım Sektöründe Yeni Ufuklar Açıldı
Başta ABD ve Brezilya olmak üzere dünyanın gelişmiş ülkeleri ile AB ülkelerindeki uygulamalara paralel olarak biyoyakıt kullanımını zorunlu hale getiren EPDK kararını değerlendiren Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, şunları söyledi; “Bu düzenleme bir biyoetanol üreticisi olan kurumumuzun enerjisine enerji katmıştır. Bu kararın önemi sadece kurumumuzla sınırlı değildir. Bu kararı tarım sektörünün, üreticilerimizin önünde yeni ufuklar açtığı için çok önemli bulduğumuzu belirtmek istiyorum. Enerji tarımına adım atmamızı sağlayarak, hem tarımsal üretim hacmimizi hem de tarımsal istihdam ile tarım sektörünün gelirini arttırma ortamını hazırlayacak bu düzenlemeden, tarım ekonomimizi hızlı bir şekilde büyüteceği için büyük mutluluk duyduk, kararın bu yönünün altını özellikle çizmek istiyorum. Başbakanlığımızın yerli üretimin teşvik edilmesini talimatlandıran genelgesi çerçevesinde, EPDK’nın, Maliye Bakanlığımız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile Enerji Bakanlığımızın da katkı ve destekleriyle aldığı bu kararın tarımsal üretime yapacağı olumlu katkının ve tarım sektöründe oluşturacağı sinerjinin beklenen de büyük olacağını bir sektör temsilcisi olarak vurgulamak istiyorum.”

Bizi Başbakanımız Cesaretlendirdi
Biyoetanol Üretim Tesisini kurarak enerji sektöründe ve tarımsal enerjide dünyadaki gelişime paralel bir şekilde geleceğe yatırım yaptıklarını hatırlatan Recep Konuk, açıklamasında şu görüşlere yer verdi; “Bizi bu yatırımı yapmaya cesaretlendiren başta Sayın Başbakanımız olmak üzere hükümetimizdir. Konya Şeker’in Biyoetanol Tesisi kurma kararındaki en önemli hareket noktası, yerli üretimi destekleyen, ülkemizin kaynaklarının ekonomiye kazandırılması konusunda hassas davranan Hükümetimizin yaklaşımı ve kurumumuzun çöpü bile israf etmeme anlayışıdır.

Biz bu tesisi geleceğe yatırım olarak kurduk. Hem Hükümetimiz hem de Enerji ile ilgili kurumlarımız da enerji sektöründe yeni bir çığır açan biyokütle enerjisi konusunda dünyada yaşanan gelişmelerden ülkemizin geri kalmaması için azami dikkati sergilediler, azami desteği verdiler. Başta Sayın Başbakanımız olmak üzere, enerji tarımına güçlü bir adım atmamızı sağlayarak tarım sektörünün önünde yeni ufuklar açılmasını sağlayan EPDK Başkanımız Sayın Hasan Köktaş ve Değerli Kurul Üyeleri ile Enerji Bakanımız Sayın Taner Yıldız’a, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehdi Eker’e, Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek’e, kararın altyapısını hazırlayan bürokratlarımıza, karara olumlu görüşleriyle destek veren dağıtım şirketi temsilcilerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Biyoyakıt Üretiminde Söz Sahibi Olacağız
Bu karar enerjide dışa bağımlı olan ve en büyük ithalat kalemi petrol olan ülkemiz açısından önemli bir karardır. Bu karar ülkemizde yeni bir petrol rezervinin bulunduğunu müjdeleyen bir haberdir. Ülkemiz tüketiminin yüzde üçünü karşılayacak bir kuyu, petrol üretim havzası işletmeye alınmıştır. Bu havza ülkemizin bereketli tarlalarıdır. Bu petrol kuyusunda çalışacak olan enerji işçileri de Türk çiftçisidir.

Hükümetimiz ve EPDK bu düzenleme ile kendi üzerine düşeni yapmış ve tarım sektörümüz ile tarımsal sanayinin önüne yeni bir ufuk açmıştır. Dünyanın gelişmiş ülkelerinin biyokütle enerjisi politikaları ile ülkemizdeki durumu paralel hale getirmiştir. Biyoyakıt teknolojisinde ve üretiminde dünyada söz sahibi ülkelerden geride değiliz. Yani aynı kulvarda koşacağız. Ancak bundan sonrası daha önemlidir. Biyokütle enerjisinde dünya artık ikinci, üçüncü nesil biyoyakıtları konuşmaya başladı. Biyoetanolü ticaretleştiren bu karar sonrası sektörün de önü açılmıştır ve artık ülkemizde de ikinci, üçüncü nesil biyoyakıtlar üzerine çalışılmaya başlanabilecektir. İnanıyorum ki, Türk çiftçisi el ele verecek ve kısa bir süre sonra bu ülkenin enerjisini her ürünü üretmeye müsait topraklarımızdan üretmeyi başaracaktır.”

EPDK’nın biyoetanol için aldığı %2 ve % 3 oranındaki zorunluluk kararının tarihleri noktasında dağıtım şirketleri için bağlayıcı olacağını belirten Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Ancak bu kararın alınması sırasında yapıcı katkı veren dağıtım şirketlerimiz inanıyorum ki, % 2 için 2013 Ocak ayını % 3 için 2014 Ocak ayını beklemeyecektir. Teknik imkânları çerçevesinde ülkemizin cari açığının azalması için kararı belirtilen tarihleri beklemeden uygulayacaklardır. Dağıtım şirketlerimiz yerli üretime ve çiftçiye ellerini uzatacaklar, çiftçi dostu olduklarını bu kararı bir an önce uygulayarak göstereceklerdir. Kaybedilen her gün uçup giden dövizdir, elimizden kayan kaynaktır. Biz hem üretim imkânlarımız, hem stoklarımız, hem verebileceğimiz teknik destek itibarıyla bu kararı gecikmeksizin hayata geçirmeye hazırız” dedi.

www.recepkonuk.com.tr