Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

Pancar çiftçisine 5 ayda yaklaşık 136 trilyon liralık ayni ve nakdi avans desteği verildi.

Konya Şeker’den Çiftçiye 17 Trilyon
Türk çiftçisinin para kazanabildiği tarımsal ürünlerin ekilebilirliğini sürdürmek adına çiftçiye her türlü desteği sağlayan Konya Şeker, bugün(Salı günü) de çiftçilere nakdi avans olarak 17 trilyon lira dağıttı.

Üretirken de Tüketirken de Bilinçli Olmalıyız
Avans dağıtımıyla ilgili açıklama yapan Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, ülke tarımının kalkınması için ciddi tarımsal sanayi yatırımlarına ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Konuk, bugün içinde bulunduğumuz küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşı tüm dünyanın çare aradığı kuraklık sorununa değinerek, boşa akarak heba olan suların Konya havzasında toplanarak ovadaki kuraklığa çözüm getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Ülkemizde boşa akıp giden sularımız, denize dökülüp kullanılamayan nehirlerimiz var. Çiftçilerimize üretmeyin demektense, soruna kalıcı çözüm yolları aramak en akılcı yol olacaktır. Burada asıl amaç, boşa akan ve heba olan suların Konya Ovası’na akıtılmasını sağlamak ve daha çok üretim yapılmasına zemin hazırlamaktır. Tabii burada suyun verimli kullanılması da önemlidir. Çiftçilerimiz üretirken de, tüketirken de bilinçli olmalı ve tarımsal sulamayı da bilinçli yapmalıdır. Bunu sağlarken de dünyanın uyguladığı ve modern sulama olarak kabul edilen damlama sulama sistemine de biran önce geçmemiz gerekir” dedi.

Tarımsal Ürünleri Suçlamak Haksızlık
Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, “Tüm dünyada yaşanan küresel ısınma kaynaklı kuraklığın tek sorumlusu olarak özellikle tarımsal sulama gösteriliyor. Bu tamamen kasıtlı olarak ortaya atılan ve tarımın önünü kesmeye yönelik bir iddiadır. Türkiye nüfusunun yüzde 34’ünü oluşturan tarım nüfusunun tek geçim kaynağı tarım, para kazanabildiği tek tarımsal ürün ise şeker pancarıdır. Tarımsal sulama bahane edilerek üreticilere üretmeyin demek, hatta ürettirmeyerek tarımı yok etmek ülkemize yarar değil, tarımsal sulamayı hedef gösteren birilerinin amacına ulaşmasına zemin hazırlar. Oysa bizim bu topraklardan geçimini sağlayan insanların nasıl yaşayacaklarını ve neyle geçineceklerini de düşünmemiz gerekir” şeklinde konuştu.

Kuraklık Etkisini Her Yerde Gösterdi
Küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı kuraklığın tüm dünyada olduğu gibi ülkemizi de ciddi anlamda tehdit ettiğini kaydeden Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Kuraklığın etkisini dünyanın her yerinde görmek mümkün. Bizim ülkemiz ve özellikle orta Anadolu kuraklığın etkisini daha fazla hissetti. Ancak, bunun nedenlerini sadece tarımsal ürünlere bağlamak veya tarımsal sulamanın sebep olduğunu söylemek büyük haksızlıktır. Bugün ülkemizde ve özellikle de sulu tarımın yapılmadığı Karadeniz bölgesinde kuraklık sonucu ürünlerde % 36’lık verim kaybı olduğu ifade ediliyor. Bir başka bölgemiz olan Ege’de ise % 38 oranında kendisini hissettirdiği belirtiliyor. Bu da bize kuraklığın sadece tarımsal sulamadan değil, boşa akıp giden sularımızın verimli şekilde kullanılmadığından kaynaklandığını gösteriyor” diye konuştu.

Akaryakıt Desteği Sayısı 5’e Çıkarıldı
Bu bilinçle hareket eden Konya Şeker, yatırımlarını da bu yönde gerçekleştirirken, çiftçileri de desteklemeyi sürdürdü. Konya Şeker, bu yılki kampanya döneminde gübre, tohum, ilaç, şeker gibi ayni avansların yanı sıra üçü motorin, üçü de nakdi avans olmak üzere çiftçilere toplam 136 trilyon liralık kaynak aktarmış oldu.

Bu yıl ülkemizde yaşanan kuraklığın etkilerini en çok Konya Ovası’ndaki çiftçilerin hissettiğini dikkate alan ve desteklerini de ona göre hızlandıran Konya Şeker, Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk’un “Çiftçilerimizi mağdur etmeyin, onları desteksiz bırakmayın” şeklindeki talimatıyla geçen yıl 4 olan akaryakıt desteği sayısını bu yıl 5’e çıkardı ve nakdi avansları da gününden önce ödedi.

www.recepkonuk.com.tr