Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

ODTÜ, Ege ve Gazi Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrenciler, "Teknoloji Mabedi" Çumra Şeker'de buluştu.

11’i aşkın ülkenin en son teknolojilerini bünyesinde buluşturan ve bu nedenle “Teknoloji Mabedi” olma özelliği taşıyan Çumra Şeker, yerli ve yabancıların ziyareti dışında, özellikle üniversite öğrencileriyle öğretim üyelerinin uğrak noktası haline geldi.

Dünya ve Avrupa ülkelerinden gelen heyetlerin akınına uğrayan Çumra Şeker Entegre Tesisleri, ülkemizin çeşitli illerinden gelen heyetlerin de ilgi odağı oldu. Pakistanlılar, Konya İl Genel Meclisi üyeleri, Ilgınlı üreticiler ve Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen ünlü cerrahları ağırlayan Çumra Şeker, son olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Gazi Üniversitesi ile Ege Üniversitesi öğrencileriyle öğretim üyelerini misafir etti.

ODTÜ-Ege ile Gazi Üniversitesi Kimya Fakültesi öğretim üyesi ve öğrencilerden oluşan kalabalık bir heyetin ziyaret ettiği Çumra Şeker’de, öğrencilerin dikkatini Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyan Bio-Etanol Tesisleri çekti. ODTÜ Kimya Fakültesi Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurcan Baç ve kimya bölümü öğrencileri, küresel ısınma ve iklim değişikliği ile birlikte çevre felaketlerine yol açan hava kirliliğine en büyük çözüm olarak görülen yenilenebilir enerjinin elde edildiği etanol tesislerini yerinde gezdiler.

ODTÜ Kimya Fakültesi’nde de öğrencilerin etanol üzerinde çalıştığını ve etanol üretiminin de sadece Çumra Şeker Entegre Tesisleri’nde yapılacak olması yüzünden dikkat çektiğini söyleyen Prof. Dr. Nurcan Baç, “Tüm üniversitelerin gözü Çumra Şeker’in üzerinde bulunuyor. Hava kirliliğine kesin çözüm olarak dikkatleri üzerine çeken ve pancardan elde edilen etanol üretimiyle Konya Şeker gerçekten mükemmel bir yatırıma imza atmış. Öğrencilerimizle birlikte buradan güzel ve doyurucu bilgiler alarak ayrılıyoruz. Deneme üretimlerinin başlayacağı Haziran ayında da tekrar gelip, yerinde inceleme yapacağız” dedi.

Türkiye’de ilk kez etanol üretiminin Çumra Şeker’de yapılacağını öğrendiklerini ve bu yüzden de öğretim üyeleri ve öğrencilerle birlikte bir gezi programı düzenlediklerini anlatan Gazi Üniversitesi Kimya Fakültesi Biyokimya Departman Başkanı Prof. Dr. Bekir Zühtü Uysal ise, “Bizim fakülte de etanol üretimi üzerinde çalışma yapıyor. Böyle bir yatırımı ilk kez Çumra Şeker’in yaptığını duyduğumuzda inanın çok mutlu olduk ve hemen bir gezi düzenledik. Burada güzel izlenimler edindik. Şeker pancarından elde edilen etanol ile atmosfere bırakılan zehirli gazların en aza indirileceğini biliyoruz ve yatırımı yapan yöneticilere de özellikle teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Son olarak Çumra Şeker Entegre Tesisleri’ni gezen Türkiye’nin tek Biyomühendislik Fakültesi öğrencileri ve öğretim üyeleri, Türkiye’de ki bir çok ilk ve tek yatırıma şahit oldular. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan, Çumra Şeker Entegre Tesisleri’nin ülkemiz açısından çok önemli bir yatırım olduğunu ve Konya şeker önderliğinde yapılan yatırımların ülkemize örnek olması gerektiğini belirterek “ Çevreden sanayiye, eğitimden sağlığa yapılan ve bir çoğu ülkemizde ilk ve tek bu yatırımlar ülkemizin her bölgesinde yapılmalı. Bu yatırımlara imza atan başta Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk olmak üzere tüm Konya Şeker ekibini kutluyor tebrik ediyorum “ şeklinde konuştu.

ODTÜ-Ege ile Gazi Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin her türlü sorularını cevaplayan Çumra Şeker yöneticileri, öğrencilere Çumra Şeker Entegre Tesisleri’ni ve burada bulunan diğer yatırımları da gezdirdi. Etanol tesislerinin dışında sıvı şeker ve özellikle de seralar öğrencilerin büyük ilgisini çekti.

Dünya teknolojilerinin bir araya toplandığı ve üniversite öğrencilerinin de okul sıralarında teorik olarak okuduklarını yerinde görme şansına sahip oldukları Çumra Şeker Entegre Tesisleri, hem yurt içinden hem yurt dışından ziyaretçi akınına uğramaya devam edeceğe benziyor.

www.recepkonuk.com.tr