Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

Konya Şeker ormanlarında büyüyen ağaçlar sincaplar ve arılardan sonra kızıl geyiklerin de yuvası

Çevreciliği Geyik Muhabbeti Olmaktan Kurtardılar, 6.000.000 Fidanı Toprakla Buluşturdular
Ağaçlandırma çalışmalarına, 2004 yılında faaliyete geçen Çumra Şeker Entegre Tesisleri bünyesinde kurduğu Türkiye’nin en büyük Fidan Üretim Merkezi ile start veren ve 6 yıldır Konya Ovasının her tarafını ağaçlandırmak için hummalı bir çalışma yürüten Konya Şeker, Türkiye Nüfusu Kadar Ağaç hedefine adım adım ilerliyor.

Ağaçların uykuda olduğu Kasım-Nisan aylarında yürüttüğü ağaç dikim çalışmalarını 2010-2011 ağaçlandırma sezonu için tamamlayan Konya Şeker, bu sene de 1.000.000 fidanı daha toprakla buluşturarak ağaçlandırma çalışmalarında toplam 6.000.000 rakamına ulaştı. Ağaçlandırmada ilk hedefini Konya nüfusu kadar ağaç şeklinde belirleyen ve bu hedefini kısa sürede gerçekleştirdikten sonra, ülkemizin en iddialı ağaçlandırma projesini “Türkiye Nüfusu Kadar Ağaç” hedefiyle başlatan Konya Şeker, ağaçlandırma çalışmalarında kullandığı fidanları da büyük oranda kendi kurduğu ve 1,5 milyon fidan üretim kapasitesine sahip Çumra’daki 300 dekarlık alanda faaliyet gösteren Fidan Üretim Merkezinden temin ediyor. Ağaçlandırma çalışmalarında bölgeye ve bölge iklimine uygun fidanları tercih eden Konya Şeker, diktiği fidanların doğa şartlarına dayanabilmesi ve canlılar tarafından tahrip edilmesinin önüne geçmek için de belli bir yaş, boy uzunluğu ve gövde kalınlığına ulaşmış fidanları dikiyor. Bu çerçevede gövde çapı en az 8-12 kutura, boyu da 1,5 metreye ulaşmış fidanları orman alanlarında ve karayolu kenarlarında toprakla buluşturan Konya Şeker, dikimini gerçekleştirdiği fidanları da kaderine terk etmiyor. Oluşturulan bakım ekipleri, fidanlar doğal ortamında kendi kendine gelişimlerini sürdürecek seviye ve kök uzunluğuna gelene kadar ağaçların bakım ve sulamasını yıl boyunca ve yıllarca gerçekleştiriyor.

Şeker Pancarı ile birlikte fabrikaya gelen nitelikli tarım topraklarını ayrıştırarak ağaçlandırma sahalarında toprak ıslahı amacıyla değerlendiren Konya Şeker, bu çerçevede bu güne kadar 872.000 ton verimli toprağı çoraklaşmış arazide, ağaçlandırma çalışmalarında tutma oranını yükseltmek için kullandı. Kasım ayında başladığı ve Mayıs sonu itibarıyla tamamladığı bu yılki ağaç dikim çalışmalarında akasya, dişbudak, akçağaç, karaağaç, çınar, katalpa, ceviz, badem, iğde, gladiçya, ahlat, ıhlamur, atkestanesi, sedir, karaçam, mavi selvi ve meşe palamudundan oluşan 1.000.000 fidanı toprakla buluşturan Konya Şeker, üç ayrı bölgede 3.000 dekarlık daha toplu orman alanı da oluşturdu. 27 ayrı bölgedeki 4.000 dekarlık toplu orman alanında damlama sulama sistemi döşeyerek ağaçların sulamasını da yapan Konya Şeker, yürüttüğü ağaçlandırma çalışması dışında 2005 yılından bu yana bölge çiftçisine de 300.000 adet meyve fidanı dağıttı.

İrili ufaklı 24 ayrı orman alanın yanı sıra Taşağıl’daki orman alanına ilave edilmek üzere 1.460 dekarlık daha arazinin tahsis çalışmasını yürüterek, Kaşınhanı’nda 540, Ağabeyli’de 1.000 dekarlık büyük orman alanları oluşturan Konya Şeker, bu orman alanlarında ağaçların büyümesi ile doğal hayatın canlanması ve habitatın oluşması için de bölge iklimi ve ağaçlara uygun canlılarla ormanlara renk katmaya başladı. Ormanlık alanlara salınan sincaplar ve 28 kovan olarak başlayıp 110 kovana ulaşan arılardan sonra Ağabeyli ormanına şimdi de Kızıl Geyikler salındı.

5 Haziran’ın Dünya Çevre Günü olarak kutlandığını hatırlatan ve “Biz laf üreterek, slogan üreterek çevrecilik yapmıyoruz, biz Ovanın çehresini değiştirmek için gayret gösteriyoruz” diyen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker’in gerçekleştirdiği ağaçlandırma çalışmalarına ilişkin şunları söyledi;

“Türkiye Cumhuriyeti’nin nüfus cüzdanına sahip herkesin Konya Ovasında bir dikili ağacı olacak. Biz bütün vatandaşlarımız adına burada birer ağaç dikmekte kararlıyız. Nitekim ağaçlandırma çalışmalarına ilk başladığımız da hedefimiz Konya nüfusu kadar fidanı toprakla buluşturmaktı. Bu hedefi çoktan aştık, üçe katladık. Şimdi hedefimiz daha büyük, Türkiye nüfusu kadar fidanı toprakla buluşturmak. Bunu da gerçekleştireceğimizi biliyorum.. Ağaçlandırmada %95 tutma oranına ulaştık. Önceleri ağaçlarla birlikte artacak kuş sayısı ürüne zarar verecek endişesi yaşanıyordu. Ancak şimdi bütün vatandaşlarımız, ağaçlar sayesinde oluşacak iklimleme ve tarım zararlılarıyla ekolojik mücadelenin kuşların nasibinden çok daha fazlasını bereket olarak ürüne yansıttığını yaşayarak gördü. Şimdi bizim diktiğimiz ağaçların on binlerce sahibi var. Her köy, her çiftçi ağaçlar sayesinde oluşan verim artışına şahitlik etti. Onların dalına, yaprağına zarar gelmemesi için en hassas davrananlar şimdi çiftçilerimiz.

Biz önceleri ağaç dikecek yer bulmakta zorlanırken şimdi köylerin ve üreticilerin taleplerine yetişemiyoruz. Siz yetişemiyorsanız verin fidanı biz dikelim diyen onlarca köyümüz var. Bence bu oluşan hassasiyet, bu oluşan çevre bilinci, gittikçe sayıları artan on binlerce ağaçlandırma gönüllüsü diktiğimiz 6.000.000 fidandan daha kıymetlidir. Bu anlamda da Konya Şeker sadece ağaç dikerek çevrecilik yapmamış, çevreciliği Konya’da yaygınlaştırmış, hayat tarzı haline getirmiştir. Dünya Çevre Gününü kutlarken, yaşadığımız heyecan ve mutluluğun kaynağı, daha iyi çevre şartları içinde yaşama konusunda gelecek açısından beslediğimiz umudun sebebi budur.”

Ağaçlandırma çalışmalarını hobi amaçlı yapmadıklarına ve tarımsal üretimde verim artışını sağlamak için çevre şartlarının üretici lehine değiştirilmesi gerektiği zorunluluğuna işaret eden Konuk, ağaçlandırma ile birlikte bir habitatın da oluşmasını arzuladıklarını ve doğal hayatın bu alanlarda canlanması ile ağaçların ekolojik dengeye katkısının daha çok artacağını belirterek özetle şunları ifade etti;

“Biz bir üretici kuruluşuyuz. Üreticilerimizin ekonomik faaliyetini sürdürebilmesinin olmazsa olmaz koşulu ise üretime imkân verecek bir ekosistemin varlığının tesisi veya muhafazasıdır. Bunun için yapılabilecekleri kararlılıkla yapıyoruz. Yatırımlarımızın tamamının bir kere çevreye zarar vermeyecek şekilde projelendirildiğini öncelikle söylemeliyim. Ancak biz bunun da ötesinde işler yapmaya gayret ediyoruz. Mesela biz tarımsal bir ürünü işliyoruz ve o tarımsal ürünle yani şeker pancarı ile nitelikli tarım toprağı da fabrikamıza geliyor. Biz o toprağı üründen ayrıştırıyoruz ve o toprağı ağaçlandırma çalışmalarımızda kullanılmak üzere verimini kaybetmiş çorak arazilerin ıslahında kullanıyoruz. Bizim ağaçlandırma çalışmalarındaki yaklaşımımız, doğadan aldığını doğaya geri verme ilkesidir. Konya Şeker ağaçlandırma çalışmalarını yaparken ağaçlandırılacak saha olarak Konya Kapalı Havzasının tamamını seçmiştir.

Bunun nedeni ise kapalı havzanın ekolojik şartlarının ve ikliminin bütünlük arz etmesidir. Biz ağaçlandırma ile küresel ısınma ve kuraklık gibi son yıllarda somut etkilerini hissettiren ve tarımsal üretim aleyhine değişen çevre şartlarını tekrar üretici lehine değiştirmeyi amaçladık. Bu çerçevede de bu sene diktiğimiz fidanlarla birlikte ağaçlandırmada yaklaşık 6.000.000 rakamına ulaştık. Bu ektiğimiz ağaçları da kaderlerine terk etmedik. Kendi kendilerine gelişimlerini sağlayacak düzeye gelene kadar, bakımını sulamasını oluşturduğumuz ekiplerle yapıyoruz. O ağaçlar Konya Şeker’in evladı gibi. O evlatlar ayaklarının üzerine dikilinceye kadar sorumluluğu bizde. Biz bu yaklaşımı benimsedik.

Biz ağaçlandırmayı satıh esaslı olarak Konya’nın her tarafında yapıyoruz. Bunun bir amacı var. Bu ağaçlar sayesinde oluşacak iklimleme ile verim artışını sağlamak. Ağaçlar sayesinde oluşan doğal iklimleme bölgemizdeki verimi arttırmaya başladı. Bir sonucunu daha aldık ağaçlandırmanın, ağaçlar sayesinde biyolojik hayat canlandı ve üretici için baş edilmesi ciddi bir problem teşkil eden süne ile mücadele doğal ortamında ve biyolojik olarak yapıldı ve beklenmedik bir başarı elde etti. Bunun sonucunda Konya Ovasında süne varlığında ciddi azalma meydana geldi. Şunu söylemek istiyorum, bizim çevreci yaklaşımımız bir modanın veya halka ilişkiler faaliyetinin sonucu değildir. Biz çevreciliği hayat kaynağı olarak, varlık sebebi olarak kabul eden bir kurumuz. Üretim için gerekli çevre şartları ekosistemdeki bozulma nedeniyle üretici aleyhine gelişmektedir ve ağaçlandırma ile bu denge üretici lehine yeniden tesis edilmelidir. Israrla ve inatla biz bunu anlattık. Şimdi Konya Şeker’in köylerde binlerce ağaçlandırma gönüllüsü var ve onlar fidanların bekçiliğini yapıyor.

Bizim ilk ektiğimiz ağaçlar büyüdü. Orman alanlarımız gelişti, genişledi. Artık içinde yaşayabileceklere hayatlarını idame ettirme imkânını sağlayacak düzeye geldi. Diktiğimiz ağaçların gölgesinde mola verip dinlenmek isteyenler, tarlada yorulup gölgede nefeslenmek isteyenler, gelip geçerken bakanlar görmüştür. Hemen her ağaçta artık bir kuş yuvası var. Artık bizim orman alanlarımızın doğal bekçileri, ev sahipleri sadece kuşlar olmayacak. Buralar da canlanan doğal ortamı daha da zenginleştirmek için bir birine ve insanlara zarar vermeyecek yaban hayvanlarını da doğal ortama salmaya başlıyoruz. Daha önce sincapları ormanlarımıza salmıştık, onlar orada yaşıyor ve ürüyor. 28 kovan arıyı ormanlarımıza yerleştirmiştik bunlar üredi, çoğaldı 110 kovana ulaştı. Şimdi de Ağabeyli’deki orman alanımıza kızıl geyikleri saldık. Eğer onlar buraya zenginlik katarsa, yaban tavukları, yaban koyunları, ceylanlarla ve birbirine uyumlu bir canlı deseniyle bu ormanlarımızdaki doğal hayat gelecek yıllarda daha da canlanacak. Oluşacak tabii denge de kendi içinde bu alanların doğal gelişimini sağlarken, bölgemizin verim artışına katkı verecek.”  

Yetkililerden alınan bilgiye göre, ağaçlandırma çalışmalarını 44 ziraat mühendisinin nezaretinde kampanya dönemi dışında fabrikada çalışan personelin de yer aldığı ağaçlandırma ekipleriyle yürüten Konya Şeker, ağaçlandırma sahalarının bakımı ve sulamasını 36 arazözle gerçekleştiriyor. Konya’nın çevre illerle olan karayolu güzergâhlarının tamamı ile Konya’nın ilçe ve köy yollarının da dahil olduğu 3.600 kilometrelik mesafede ve 278 ayrı güzergahta yol kenarlarında sağlı sollu ve uygun bölgelerde 8-10 sıraya kadar derinlik kazanacak şekilde yol kenarı ağaçlandırması yapan Konya Şeker’in ağaçlandırma çalışmalarının bir ucu ise Başkent Ankara’ya kadar ulaştı. Ankara’nın mücavir alanında başlayan Konya-Ankara Ağaçlandırma Güzergâhı dışında, Konya Ovasından geçen ve Konya ile komşu illeri ve çevre illeri birbirine bağlayan yolları çift taraflı ağaçlandıran Konya Şeker’in yine Konya Ovasında çeşitli bölgelere dağılmış 27 ayrı toplu orman alanı bulunuyor.

www.recepkonuk.com.tr