Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk'tan Üreticilere Müjde


Son 10 yıl içerisinde ülke tarımına kazandırdığı 28 adet tarımsal sanayi yatırımıyla sektörün lideri olan Konya Şeker, bu zaman zarfında gerçekleştirdiği 1.2 milyar dolarlık yatırımın yanı sıra üreticilerine karşı olan yükümlülüklerini de eksiksiz yerine getirmeye devam ediyor. Her kampanya döneminde üretimin her aşamasında üreticiye destek, şeker pancarına en iyi fiyat ve en erken ödeme ilkelerini tavizsiz uygulayan Konya Şeker, 2012-2013 Kampanya döneminde de sektördeki farkını ortaya koydu.

2012-2013 yılı kampanya dönemi içinde üreticilerden 3 milyon 72 bin ton pancar teslim alan Konya Şeker ürün bedeli olarak toplamda 510 milyon 873 bin 415 liralık ödeme gerçekleştirmiş olacak. 2012-2013 Kampanya döneminde henüz pancarı teslim almadan üreticisini 279 Milyon 753 Bin Liralık ayni ve nakdi avans ile destekleyen Konya Şeker, toplam pancar bedelinin %55’ini peşin öderken, 16 polar pancar için ton başına belirlediği 143 liralık fiyatla da dünyada pancara en yüksek fiyatı veren şirket unvanını korudu.

Üretimin sürdürülebilirliğini temin etmek ve üreticilerin ekonomik anlamda sıkıntı çekmemeleri amacıyla her yıl üreticisine ülke ortalamasının üzerinde pancar bedeli ödenmesi geleneğini Konya Şeker’de başlatan ve temiz pancar, fabrika teslim ve geç söküm primi gibi ek ödemelerle üreticinin eline geçen pancar ödemesinin çok daha yukarıya çıkmasını sağlayarak pancar üreticisinin pancar fiyatıyla da desteklenmesi konusunda Konya Şeker’i sektör lideri yapan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, bu kampanya döneminde de kurumun imkânlarını üretici lehine kullanmasını ve Konya Şeker üreticisine dünya piyasalarına göre en yüksek fiyatı vermesini sağladı.

Pancar bedellerinin bugünden itibaren dağıtılması vesilesiyle görüşlerini ifade eden Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, 2012-2013 yılı kampanya döneminde üreticilerden 3 milyon 72 bin ton pancar alındığını ve bunun karşılığında da üreticilere ayni ve nakdi avansla birlikte pancar bedeli olarak 510 milyon 873 bin 415 liralık ödeme yapıldığını söyledi. Bu 3 Milyon 72 bin ton pancardan 2.981.282 ton pancarın A Kotası Pancar olduğunu ve A Kotası pancarın fiyatının polar farkı, temiz pancar, geç söküm, fabrika teslimi gibi ödemelerle ton başına 168.63 TL ortalama fiyata ulaştığını belirten Konuk, Konya Şeker’in ortalama fiyatlar dikkate alındığında geçtiğimiz yıla göre üreticisine ürün bedeli olarak yaptığı ödemenin ortalama %11 arttığını vurguladı.

Sektörde pancar bedeli ödemesini her yıl ilk tamamlayan şirket olan Konya Şeker’in bu sene pancar bedeli ödemesini geçtiğimiz yıla göre biraz daha öne aldığını belirten Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, şunları söyledi;

“Pancar bedeli olarak ödeyeceğimiz paranın zaten yarıdan fazlasını tohum tarlaya düşmeden, pancar henüz fabrikaya intikal etmeden üreticimize ödemiştik. Birçok bölgede üretici avans uygulamasından yararlanamaz hatta pancar bedelini taksitler halinde, bazı bölgelerde ise üzerinden ancak bir kampanya dönemi daha geçtikten sonra alabilirken, Allah’a şükür Konyalı üretici alnındaki ter kurumadan parasını alabiliyor, hatta avans uygulamasıyla henüz terlemeye başlamadan pancar parasını cebine koymaya başlıyor. Konya Şeker sadece pancar için belirlediği fiyatla, erken ödeme ile üreticisini korumakla kalmıyor. Konya Şeker’in tek sahip çıktığı ürün pancardan ibaret de değil. Konya Şeker üreticisinin ürettiği her ürüne sahip çıkmayı, her ürünün fiyatının üreticinin lehine oluşmasını sağlamayı öncelikli vazifesi sayıyor. Konya Şeker ulaştığı güç ve sahip olduğu üretim tesisleriyle üreticinin ürettiği birçok ürünün fiyatlanmasında artık etkin bir rol üstleniyor.

Mesela patates, mısır, arpa, ayçiçeği fiyatları artık Konya Şeker’in pazara müdahil olmasıyla üretici lehine şekilleniyor. Üreticinin elindeki ürünü üçe beşe kapatma dönemi en azından Konya’da artık kapandı. Konya Şeker’in işlediği her ürün için sadece bu bölgede değil tüm Türkiye’de bizim ne diyeceğimize bakılıyor. Bizim belirlediğimiz fiyatlar baz alınıyor, o fiyatlara yaklaşılmaya çalışılıyor. Bu seyir daha da kuvvetlenerek devam edecek. Konya Şeker bugün müdahil olduğu ve koruması altına aldığı ürün çeşidini de üretici sayısını da katlayarak arttıracak.

Hamyağ Fabrikamız bunun için kuruldu ve daha ilk yılında kendinden beklenen işlevi yerine getirerek ayçiçeği fiyatlarının üreticinin beklentisinin üzerinde oluşmasını sağladı. Bu tesisin daha çok üreticinin, daha çok üretmesini sağlaması ve üretim artarken ürün fiyatlarının düşmemesi için kapasitesinin 4 kat daha arttırılmasına karar verdik. Patates fabrikamızın kapasitesinin arttırılmasının, ona ilave olarak patates nişastası yatırımını başlatmamızın, yem fabrikamızın kapasitesinin arttırılmasının nedeni hep üreticinin ürettiği ürünün daha iyi fiyatla alıcı bulması içindir.

 Süt ürünleri tesisimiz deneme üretimine başladı, inşallah yıl sona ermeden et entegre de devreye girecek ve tıpkı pancardaki, patatesteki, mısırdaki, arpadaki, ayçiçeğindeki gibi süt ve beside de kazanan Konyalı üretici, bölge çiftçisi olacak. Hem ürettikleri ellerinde kalmayacak hem de ürün fiyatları üreticinin lehine oluşacak.”

Zamanın mazeret üretmek değil, marifet göstermek zamanı olduğunu belirten, Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, üreticilere olan desteklerini yatırımlara rağmen hiç kısmadan ve aksine artırarak sürdüklerini belirterek şunları vurguladı;

“Bizim Konya Şeker’de yapmak istediğimiz, üreticinin en büyük sermayesi olan toprağın daha verimli kullanılmasını, daha çok üretim yapmasını ve ekonomik değeri daha yüksek olan ürünleri üretmesini sağlamaktır. Üreticilerimize kampanya dönemi içerisinde yaptığımız ekonomik katkılar hep bu yüzdendir. Yani üreticilerimizin gerçekleştirdiği yüksek üretimi ve çeşitlenen ürününü tarımsal üretimle entegre olmuş sanayide katma değerli hale getirmek ve bu katma değeri de tarlaya tohum atana, fideyi dikene ve ahırda uğraşana ulaştırmaktır.

Bizim dondurulmuş patates fabrikasıyla, şeker, yem, ham yağ, çikolata, şekerleme, bisküvi, kek, gofret gibi üretim tesisleri ve sıvı şekerle yaptığımız budur. Donuk sebze, patates nişastası ve et-süt entegre tesisleriyle de yapacağımız budur. 10 yılda yaptığımız 28 üretim tesisi bu hedefi gerçekleştirmek için atılan ilk adımlardı. Bundan sonrası da var ve daha sonrası da gelecek.”



BAHANE DEĞİL, ÇARE ÜRETİYORUZ

“Biz yaşadık, gördük, biliyoruz” diyerek, Türk tarımının “ ama” ile “ancak” ile “fakat” ile başlayan cümlelere ve olmazları dinlemeye değil, olurları ve olanları konuşmaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Pankobirlik Genel Başkanı Konuk, sözlerini şöyle tamamladı;

“Örnek ortada, çare de ortada. Tarım sektöründe tarladaki çiftçiden ve çiftçi örgütlenmesinden, kooperatiflerden başlayarak herkesin yapabileceği çok daha fazla şeyler var. Kafalar bahane üretmeye değil çare üretmeye çalışmalı. Çare üretmek isteyen her zaman bir çare, yapmak istemeyen ise her zaman bir bahane bulur.”

Konya Şeker, bu kampanya döneminde üreticilere 279 milyon 752 bin 822 lira ayni ve nakdi avans ödemesi gerçekleştirirken bugünden yapacağı ödemelerle birlikte 2012-2013 kampanya dönemi için pancar bedeli olarak üreticisine toplamda 510 milyon 873 bin 415 liralık ödeme yapmış olacak. Bugünden itibaren bölgelerde pancar bedellerinin dağıtılmasına başlanırken, Cuma gününe kadar devam edecek ödemelerin ise piyasaları canlandırması ve üreticinin eline geçecek paranın esnaf için de can suyu olması bekleniyor.