Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

Alternatif ürün olarak ekilen yağlık kanola bitkisinden tam verim alındı

''Kanola, buğdaya göre getirisi daha fazla olan bir üründür''

Konya Ovası’nda üreticinin çeşitli ürünler ekerek gelirini artırmasını hedefleyen Konya Şeker A.Ş.’nin anlaşmalı ektirdiği yağlık kanola bitkisinde hasat başladı.

Meram’a bağlı Kaşınhanı Mahallesindeki araziye ekilen kanolanın ilk hasadı için düzenlenen törene Konya Şeker A.Ş. Genel Müdürü Yavuz Erence, çevre ilçe ve beldelerden gelen üreticiler katıldı.

Erence, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yağ açığının giderek arttığını, dış ülkelere petrolden sonra en fazla döviz ödemesinin yağ ithalatı için yapıldığını belirterek, “Dış ticaret açığımızın giderilmesinde ve yağa ödenen dövizin (cari açığın) azaltılmasında önemli bir ürün olması bakımından kanola ülkemiz için son derece yararlı bir bitkidir” dedi.

Kanolanın getirisinin buğdaya göre daha yüksek olduğuna dikkati çeken Erence, '' Üreticiye yeni bir gelir kapısı olması ve yeni bir münavebe ürünü olması özelliği taşıması açısından kanola bizim için önemlidir. Çapa vesaire gibi işçilikten ari olması, birim alandan daha çok verim alınması üreticilerimizin daha çok gelir elde etmelerini sağlayacaktır. Kanola bu özellikleriyle ton fiyatı 1000-1200 lira civarında iken destekleme ve yağ kalitesi primleriyle birlikte 1500-1600 liraya kadar çıkmaktadır. Ülkemizde 9 milyon 300 hektar alanda tarımı yapılan buğday üretiminin 5'te birinde kanola üretimi gerçekleştirildiği takdirde, yaklaşık 2 milyon hektar alanda üretimi yapılacaktır. Bu sayede ortalama dekarda 300 kilogram verim ve yüzde 40 yağ oranından 2.4 milyon ton ham yağ üretimi mümkün olacaktır'' diye konuştu.

Kanolanın daha az su istemesine ve kıraç arazilerde yetiştirme kolaylığına vurgu yapan Erence, şunları kaydetti:
''Öncelikle Kanola neden önemli. Mısıra ve buğdaya göre daha az su tüketiyor olması, aynı zirai aletlerle ekilip işleniyor olması ve yeni bir ziraat aletine gerek olmaması özelliklerinin başında geliyor. Konya Şeker olarak 2003 yılından beri Konya Ovası'nda kanola ekimiyle ilgili Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyoruz. 93 adet farklı çeşit denenerek, yüksek verim alınan 5-6 çeşit kanola belirlenmiştir. Ova da pancarın yeşiline, buğdayın sarısına ilave olarak kanolanın altın sarısını kattık. Kanolanın bölgemize adaptasyonu ve üretiminin kolaylıkla yapılması için çok emek verildi. Sonunda müthiş bir kazanım elde ettik ve hem ülkemizin, hem de ovanın zenginleşmesinde değer oluşturduk.

Bu yıl bölgemizde 8 ayrı yerde 12 bin 541 dekar alanda, 53 köyde ve 216 çiftçimizle kanola ekimi yaptık. Avrupa'nın önde gelen ülkelerinden alınan verimin aynısı Konya Ovası'ndan da alındı. Kanola ekiminin mutlaka eylül ayının ilk haftasına kadar yapılmış olması gerekir. Kanolanın kış donlarından etkilenmemesi için, rozet yapraklarından 6-8 tanesini tamamlaması, kökünün derine inmesi ve büyüme konisinin toprakta oluşması gerekir.''



Erence, bu yıl üretilen kanolayı; Altınekin ilçesinde inşaatına başladıkları ve ağustos ayında üretime geçmesi planlanan ham yağ tesislerinde işleyip, satışa sunacaklarını sözlerine ekledi. Törenin ardından üreticiler, dünyanın en büyük et ve süt entegre tesisleri olarak bölgemize kazandırılacak olan Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi’ni gezerek, Genel Müdür Murat Gül’den bilgi aldılar.

www.recepkonuk.com.tr