Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

İthal canlı hayvanlar kargo uçaklarıyla Türkiyeye geliyor

Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Konuk: ''Ciddi anlamdaki ilk ithalat bizim tarafımızdan yapılıyor. 1200 hayvanla başladığımız bu çalışma önümüzdeki yıllarda artarak devam edecek'' ''damızlık hayvanların artışıyla önümüzdeki yıllarda et fiyatlarının çok daha aşağılara düşmesini bekliyoruz'' dedi. Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş, lezzeti ve dayanıklılığı ile ünlü, canlı ağırlığı 1,5 tona kadar çıkabilen 1200 damızlık Angus gebe düveyi Avustralya'dan kargo uçaklarıyla Türkiye'ye getirecek. PANKOBİRLİK Genel Başkanı, Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin şu anda yoğun bir şekilde etle ilgili sorun yaşadığını, Türkiye'de kişi başına tüketilen et miktarının Suriye'den, Irak'tan bile az olduğunu söyledi.

Her şeyden önce kişi başına tüketilen etin artması için çalışılması gerektiğini ifade eden Konuk, ''Elbette bunu yaparken ürünün makul fiyatlarla tüketiciye ulaştırılması lazım. Bunun için mutlaka meraların ıslahı, meraya müdahale, otlağın oluşturulması ve özellikle hayvan besi alanlarının tekrar rehabilite edilmesine ihtiyaç var'' dedi.

Uzun Dönemde Fiyatları Aşağı Düşürecek
Konuk, bu düzenlemeler yapılırken özellikle coğrafyaya uygun olan ve et talebinin karşılanmasında çözüm olabilecek damızlık hayvanların ithalatına da ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Bitkisel üretimle uğraşan bir kurum gibi gözüksek de esasen biz bitkisel üretimin yanı sıra hayvansal üretimle de iştigal ediyoruz. Nitekim 'dana kreşi' modeli çok büyük ilgi gördü ve 'danabank' olarak kamuya mal oldu. Et ve Balık Kurumuna canlı hayvan ve et ithalatı yapma yetkisi verilmesinin ardından önümüzdeki günlerde kısmet olursa 1200 damızlık Angus'un kargo uçaklarıyla ülkemize intikali sağlanacak. Ciddi anlamdaki ilk ithalat bizim tarafımızdan yapılıyor. 1200 hayvanla başladığımız bu çalışma önümüzdeki yıllarda artarak devam edecek. Bizim hedefimiz 50 bin büyükbaşa ulaşmak. Böylece ülkemizin en büyük problemlerinden olan et talebiyle ilgili, ülkenin arzına önemli bir katkıyı kurum olarak vermiş olacağız. Bundan da sadece üretenler değil, tüketiciler de büyük fayda sağlayacak. Damızlık hayvanların artışıyla önümüzdeki yıllarda et fiyatlarının çok daha aşağılara düşmesini bekliyoruz.''

Dünyada eti bir dolara mal eden ülkelerin bulunduğunu vurgulayan Konuk, ''Böyle bir durumda biz bu fiyatları kaldıramayız. Önümüzdeki yıllarda et fiyatlarını düşürecek alt yapıyı oluşturmalıyız. Ülkenin coğrafyası buna müsaittir. Biz bunun öncülüğünü yapmaktan da mutluluk duyuyoruz'' diye konuştu.

Türk Damak Zevkine Uygun
Konuk, Angus'un etinin Türk damak zevkine uygun olduğunu dile getirerek, ''Zaten bir çok gelişmiş ülkenin başkentlerinde Angus restoranları bulunuyor. Buralarda sadece Angus ürünü kullanılıyor. Bu anlamda ciddi bir kalitenin ve tadın da ülkemize mal olacağını söyleyebiliriz'' dedi. Konya Şeker Hayvancılık Üretim Koordinatörü Adnan Yılmaz da Angus düvelerinin kalacağı Taşağıl beldesi yakınlarındaki 1025 dönümlük arazide 3 bin başlık besi işletmesinde çalışmaların son aşamaya geldiğini bildirdi.

Besi işletmesinin yarı açık olduğunu ve 4 üniteden oluştuğunu anlatan Yılmaz, Angus düvelerinin eksi ve artı 30 derece sıcaklıklarda gelişimlerini sorunsuz sürdürebilen hayvanlar olduğunu bildirdi.

Angus'un et ırkı anlamında kendini kanıtladığını ve dünyanın her tarafında yaygın olduğunu ifade eden Yılmaz, bu türün ülkemizde de yaygınlaşmaya başlayacağını söyledi. Yılmaz, ithal edilen Angus düvelerinin tamamının suni tohumlaya gebe bırakıldığını, hayvanların ilk doğumlarına Ağustos ayında başlayacağını bildirdi.

Ağırlıkları Yaşa Göre 1.5 Tona Çıkıyor
Hayvanların canlı ağırlıklarının dişilerde ortalama 500, erkeklerde ise 800 kilogram olduğunu anlatan Yılmaz, Angus düveleri hakkında şu bilgileri verdi: ''Ancak bazı durumlarda hayvanın ağırlığı yaşa göre 1,5 tona kadar çıkmaktadır. Etleri son derece lezzetli ve yumuşaktır. Dünyada Angus ırkı 15-16 aylıkken, 600-650 kiloya kadar ulaşınca kesiliyor. Uzun dönem bu işi yapmak isterseniz 24 ayda ağırlığı 1,5 tona yaklaşıyor. Doğa koşullarına dayanıklı, kötü mera koşullarını iyi değerlendiren, yardıma ihtiyaç duymadan doğum gerçekleştiren hayvanlardır. İnekler birinci buzağısında da 14. buzağısında da aynı performansı gösterir. Damızlık yetiştiricisine sağladığı bu fayda nedeniyle dünyada çok fazla tercih edilir''.

Yılmaz, Avustralya'dan ithal edilen 1200 Angus'un 8 Haziran'da kargo uçaklarıyla Ankara Esenboğa Havaalanı'na getirileceğini, buradan da tırlarla Konya'nın Çumra ilçesindeki besi çiftliğine nakledileceğini sözlerine ekledi.

www.recepkonuk.com.tr