Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

CUMHURBAŞKANI ÖNCE NBŞ KOTASINI 2,5’A DÜŞÜRDÜK, SONRA PANCAR FİYATINI 235 TL’DEN 300 TL’YE ÇIKARDIK DEDİ, PEŞ PEŞE İKİ MÜJDE PANCAR ÜRETİCİLERİNİ SEVİNDİRDİ, PANKOBİRLİK’TEN TEŞEKKÜR AÇIKLAMASI GELDİ



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Konya’da gerçekleştirilen Toplu Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada tarıma özel bir yer ayırırken şeker pancarı üreticisini sevindirecek iki müjde verdi. Konuşmasında pancar üreticilerine ayrı bir yer ayıran Cumhurbaşkanı Erdoğan önce Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotasını yapacakları düzenleme ile %2,5 olarak uygulayacaklarını duyurdu ardından da şeker pancarı alım fiyatını 235 TL/Ton’dan 300 TL/Ton’a çıkardıklarını söyledi. Şeker pancarı alım fiyatlarının bir önceki yıla göre  %27,7 oranında arttırılması tören alanındaki pancar üreticilerince alkışlarla desteklenirken, PANKOBİRLİK de yaptığı açıklama ile üretici ortakları adına Cumhurbaşkanı’na teşekkür etti.  Pancarın depolanamayan, tarladan fabrikaya giden tek alıcılı bir ürün olduğunu hatırlatan ve üreticilerin bölgesindeki şeker fabrikası dışında bir yere ürününü satmasının mümkün olmadığını, bu nedenle üreticinin tek alıcılı sistemde mağdur olmaması için özelleştirme sonrası en önemli hususlardan birinin pancar fiyatının devlet tarafından belirlenmesi olduğunu vurgulayan PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, “biz bütün yatırımcıların, sektördeki bütün işletmelerin iyi niyetinden, samimiyetinden eminiz. Ancak, güven tedbire mani değildir. Cumhurbaşkanımız yaptığı açıklama ile pancar hasadının başlamasına kısa bir süre kala pancar üreticisinin ne olacak endişesini ortadan kaldırıp, pancar üreticisinin yüreğine su serpmekle kalmadı, açıkladığı 300 TL’lik alım fiyatı ile pancar üreticisini piyasaya da ezdirmedi. Sayın Cumhurbaşkanımız, verdiği diğer müjde ile yani NBŞ kotalarının %2,5 olarak uygulanacağı açıklaması ile de güvenilir ve sağlıklı gıda ile ülke insanımıza, pancar şekeri pazarını koruyarak da pancar üretiminin sürdürülebilirliğine dolayısıyla da pancar üreticisine sahip çıktı. Pancar üreticileri olarak makamlarına teşekkürü borç biliyor, şükranlarımızı arz ediyoruz” dedi.


 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Konya’da gerçekleştirilen Toplu Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada tarıma özel bir yer ayırırken “tarımda Konya'yı bir dünya markası haline getirmeden gidersek yarım iş yapmış oluruz” ifadelerini kullandı. Konya Ovası'nın bereketini artıracak Mavi Tünel'in şehrin geleceğini şekillendirecek önemli bir yatırım olduğuna işaret eden Erdoğan, "Tüneli ve barajlarının önemli bir kısmını tamamladık, sulama tesisleriyle ilgili hazırlıklarımız sürüyor. Bu yatırımlarla yaklaşık 600 bin dekar araziyi sulamaya açmayı hedefliyoruz" derken, şeker pancarı üreticisini sevindirecek iki müjde verdi. Konuşmasında pancar üreticilerine ayrı bir yer ayıran Cumhurbaşkanı Erdoğan “Şeker kotalarını yeniden düzenleyerek nişasta bazlı şeker oranını yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürmüştük. Bu yılın sonunda oranı yüzde 2,5'e kadar indiriyoruz. Böylece çiftçilerimize 1,5 milyon ton ilave pancar kotası sağladık. Bu yıl, pancar üretiminde yüzde 11 artış bekliyoruz. Pancar alım fiyatını da bu yıl için ton başına 235 liradan 300 liraya yükseltiyoruz. Hayırlı olsun. Allah bereketini versin" şeklinde konuştu.


2’si kamu şeker fabrikası, 2’si Konya Şeker’e ait olmak üzere 4 şeker fabrikası bulunan ve Türkiye’deki toplam şeker pancarı üretiminin yaklaşık üçte birinin yapıldığı Konya’da pancar üreticilerine iki müjde birden veren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları tören alanında bulunan pancar üreticileri tarafından coşkulu alkışlarla desteklenirken, PANKOBİRLİK de yaptığı açıklama ile üretici ortakları adına Cumhurbaşkanı’na teşekkür etti. Açıklamasında, Cumhurbaşkanı’nın, %27,7 artış ile bir önceki yıl 235 TL/Ton olan şeker pancarı alım fiyatını 300 TL/Ton’a çıkararak şeker pancarı üreticisini piyasaya ezdirmediğini vurgulayan PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk “Sayın Cumhurbaşkanımız, Konya’dan 55 ilde pancar üreten yüzbinlerce pancar üreticisini sevindiren iki müjde birden verdi. Birincisi tüketici sağlığı açısından da tartışmalı, şeker pancarı pazarından pay alan, dolayısıyla da pancar üretimini daraltan NBŞ kotasının %2,5 olarak uygulanacağı müjdesiydi. Daha önce %10 olan kotayı Sayın Cumhurbaşkanımız Cumhurbaşkanlığı kararıyla %5’e düşürmüştü. Yeni düzenleme ile bu oran %2,5 olarak uygulanacak. Bu düzenlemenin şeker pancarı tarımına pozitif etkisi Cumhurbaşkanımızın açıklamasında da belirttiği gibi 1 milyon tonun üzerinde olacak. Yani tüm Türkiye genelindeki pancar üreticileri 1 milyon tonun üzerinde daha fazla şeker pancarı üretebilecek. Bu düzenleme en az Cumhurbaşkanımızın açıkladığı ve üreticiyi memnun eden pancar alım fiyatı kadar önemlidir. Bu karar hem tüketici sağlığı hem de pancar üreticisi açısından hayati önemdedir. Cumhurbaşkanımız açıkladığı karar ile tüketici sağlığını koruma konusunda hassasiyetini gösterirken, pancar üreticisinin de teminatının makamları olduğunu ilan etmiştir” dedi.

 
PANCAR FİYATININ BELİRLENMESİNDE DEVLETİN GÜVENCESİ DEVAM EDİYOR

Pancarın depolanamayan, tarladan fabrikaya giden tek alıcılı bir ürün olduğunu hatırlatan ve üreticilerin bölgesindeki şeker fabrikası dışında bir yere ürününü satmasının mümkün olmadığını, bu nedenle üreticinin tek alıcılı sistemde mağdur olmaması için özelleştirme sonrası en önemli hususlardan birinin pancar fiyatının devlet tarafından belirlenmesi olduğunu vurgulayan PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Özelleştirme sonrası, şeker sanayimizin ayakta kalabilmesi, şeker pancarı tarımının sürdürülebilmesi için en önemli, hatta hayati önemdeki husus şeker pancarı fiyatının ne şekilde ve kimin tarafından belirleneceği hususuydu. Çünkü pancarın tek alıcısı üretimin merkezinde yer alan fabrikadır. Fiyat belirlenmesinde bir piyasa oluşturucunun olmaması durumunda ülke genelinde farklı fiyatlar ortaya çıkabilir ve bazı bölgelerimizde üreticinin tek alıcı karşısında güçsüzlüğü, ürününü de bölgesi dışında bir yere satma imkânının olmadığı düşünüldüğünde çiftçinin kaybedeceği ve pancar tarımının sürdürülemeyeceği fiyatlar ortaya çıkabilirdi. Bu ihtimal özelleştirme sürecinde hem üreticiyi hem de üretici örgütlerini en çok endişelendiren hususlardan biriydi. Şeker pancarı çiftçi ile işletmenin imzaladığı sözleşme ile o bölgedeki fabrika için üretilen bir üründür. Yani pancarı söküp, depolayıp en iyi fiyatı verene satmak mümkün değildir. O nedenle çiftçi ile işletme arasında güven unsuru ve karşılıklı kazanç bu ticarette en önemli husustur. Biz bütün yatırımcıların, sektördeki bütün işletmelerin iyi niyetinden, samimiyetinden eminiz. Ancak, güven tedbire mani değildir. Cumhurbaşkanımız açıkladığı pancar alım fiyatı ile piyasayı yine devletin oluşturacağını ilan etmiş, belirsizliğe müsaade etmemiş, pancar üreticisine ve üretimine sahip çıkmıştır. Özelleştirme sonrası ilk pancar üretiminin gerçekleştiği bu kampanya döneminde pancar piyasasının oluşturulmasında devletin güvencesinin devam edeceğini ilan eden bu açıklama ile birlikte önümüzdeki yıl ve yıllar için yapılacak ekim sözleşmelerini artık üreticilerimiz daha huzurlu ve gönülleri rahat imzalayabilecekler. Çünkü devletimiz ve Cumhurbaşkanımız yanlarında. Pancar fiyatının belirlenmesinde devletin güvencesi devam ediyor. Cumhurbaşkanımız yaptığı açıklama ile pancar hasadının başlamasına kısa bir süre kala pancar üreticisinin ne olacak endişesini ortadan kaldırıp, çiftçinin yüreğine su serpmekle de kalmadı, açıkladığı 300 TL’lik alım fiyatı ile pancar üreticisini piyasaya da ezdirmedi. Sayın Cumhurbaşkanımız, verdiği diğer müjde ile yani NBŞ kotalarının %2,5 olarak uygulanacağı açıklaması ile de güvenilir ve sağlıklı gıda ile ülke insanımıza, pancar şekeri pazarını koruyarak da pancar üretiminin sürdürülebilirliğine dolayısıyla da pancar üreticisine sahip çıktı. Pancar üreticileri olarak makamlarına teşekkürü borç biliyor, şükranlarımızı arz ediyoruz” dedi.