Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

Bilinçsiz sulama tarihe karışıyor.

Tüm Dünya'da olduğu gibi ülkemizde de yaşanan ve son dönemin en büyük problemlerinden birisi olan yer altı su kaynaklarının bilinçsiz tüketilmesi büyük ölçüde çözüm üretecek olan damla sulama konusunda çalışmalara başlandı. Pancar Yem tarafından başlatılan "Damla Sulama ve Tarımsal Sulama Boru Entegre Tesisleri"nin inşaatı sürüyor.

Tüm Dünya'da olduğu gibi ülkemizde de büyük bir sorun olarak baş gösteren su kaynaklarının bilinçsiz tüketilmesi neticesinde oluşan probleme çözüm getirecek olan "Damla Sulama" sistemi Konya Pankobirlik iştiraki olan Pancar Yem tarafından hayata geçiriliyor. Bu projeden sonra vahşi sulamadan kaynaklanan tüm kayıplar ortadan kalkmış ve üreticilerde büyük ölçüde tasarruf sağlamış olacak.

Son dönemde büyük atılımlar yaparak ekonomisini zirveye çıkaran Konya Pankobirlik'in önemli iştiraklerinden Pancar Yem'in son büyük projesi ise Damla sulama ve tarımsal sulama boru sistemleri. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de suyun bilinçsizce kullanılması sonucunda yer altı suları sıkıntısı had safhaya ulaşmış durumda. .Suyun damlasının bile büyük değer kazandığı ve uluslar arası su savaşlarının dahil konuşulmaya başlandığı günümüzde, hayati önem taşıyan bu proje sayesinde öncelikli olarak tarımsal sulamada suyun ekonomik ve bilinçli kullanım hedeflenmekte. Damla sulama sistemlerinin kullanımı ile üretim içinde en önemli yeri tutan su, enerji, gübre, ilaç ve işçilik maliyetleri büyük ölçüde düşecek, ürün kalitesi ve verimliliği artacak, çok daha önemlisi çoraklaşmanın önüne geçilmiş olacak.

Bu yıl üretime başlayacak olan 10 milyon euroluk bu yatırımın inşaatına başlandı. Ülkemizde 22 milyon işlenebilir arazinin olduğu ve bu arazinin 12,5 milyon hektarının sulanabilir olduğu düşünüldüğünde büyük tasarruf sağlayacak olan bu yatırım çok daha büyük önem kazanıyor.

Yatırımın Konusu:
Tarımsal sulama için gerekli damla sulama hortumları (yassı ve yuvarlak), polietilen borular (yağmurlama kangal ve düz) ile yardımcı parçaların 1. kalitede üretiminin sağlanmasıdır.

Yatırımın Yapılma Sebepleri:
Günümüzde tarım, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük bir sorunla yüz yüze gelmiştir. Atmosferdeki global ısınmaya bağlı olarak su kaynaklarının azalması ve ekili alanlardaki sürekli sulama ihtiyacındaki artış, yeni teknolojilerin araştırılmasına sebep olmuştur. Bu bağlamda, tarımda sulama için tercih edilen en uygun teknolojinin damla sulama sistemi olduğu ortaya çıkmıştır.
 
Yatırımın Yeri:
18200 nüfusa sahip Konya'nın Cihanbeyli ilçesinde Damla Sulama Fabrikasının kurulma sebeplerinden en önemlisi, azalan su kaynaklarının Tuz Gölünün su seviyesinin azalmasına sebep vermesi ve ekilebilir arazilerin tuzluluk oranın artmasıdır.

İkinci sebep ise Cihanbeyli'ye istihtam sağlama ve çiftçiye örnek olma düşüncesidir. Fabrika girişine kurulacak olan danışma merkezinin ulaşım zorluğu olmayacağından, damla sulamanın önemi, yakın çevredeki ziraatçılara daha çabuk ve kolay bir şekilde anlatılacaktır.

Yatırım ve Damla Sulama Hakkında Genel Bilgiler:
Ağustos 2005 tarihinde PANCAR YEM 'in bu yatırımı yapması kesinleşmiştir. PANCAR YEM, faaliyet alanında en son teknolojiyi takip eden ve bunun müşterilerine sunmayı hedefleyen bir firma olarak damla sulama teknolojisinin Türkiye' ye getirme hazırlığındadır. Bu yeni teknoloji sayesinde sulamada zamandan ve paradan büyük ölçüde tasarruf sağlamak mümkün olacaktır.

PANCAR YEM'in üretimini planladığı sulama boruları , içinde bulundurduğu dripper teknolojisi sayesinde bitkiye tam olarak ihtiyacı olan miktarda su, gübre ve diğer tarım kimyasallarının, kök kısmında uygulanmasını mümkün kılmaktadır. Dripper sistemi ayrıca boru içerisinde bulunan su basıncının da istenilen miktarda ayarlanmasına imkan tanımaktadır. Bu sistem sayesinde su ve kimyasal tüketiminde diğer klasik sulama metotlarına göre %60 'a varan oranlarda tasarruf sağlanmaktadır. Diğer bir fayda da, etkili alanın tamamında eşit miktarda sulama sağlanması sonucu olarak daha fazla ürün elde edilebilmesidir. Ayrıca sulama esnasında havadaki nem oranının düşmesinden dolayı bitkilerde zararlı bakterilerin üremesi de zorlaşacaktır.

Yatırım Hakkında Teknik Bilgiler:
  • İnşaat arazisi yaklaşık 18,000 m2 üzerinde toplam inşaat alanı 6,800 m2 olup, bunun 4,720 m2 'si üretim departmanı ve hammadde deposu, geriye kalan 2080 m2 ise yükleme platformu olarak inşa edilmektedir. 
  • İnşaatın ihalesi Aralık 2005 tarihinde yapılarak Aralık ayının sonlarına doğru fiili işe başlanmıştır. 
  • İnşaat, müteahhit firma tarafından verilen iş programına göre Temmuz 2006 'nın ilk haftası anahtar teslimi esasına göre teslim edilecektir. 

PANCAR YEM alınacak olan son teknoloji makinelerin alımı için bağlantılarını Aralık 2005'de bitirmiş, yılın ilk ayı olan Ocak 2006 tarihinde ticari ve teknik bütün şartları sonuçlandırarak Şubat 2006 tarihinde Yassı, Yuvarlak, Kangal ve Enjeksiyonları ön siparişlerini vermiş, peşinatlarını ödemiştir.

  • Yassı ve Yuvarlak hatlara ait makineler İsviçre'den, 
  • Kangal polietilen hata ait makineler Almanya'dan, 
  • Plastik enjeksiyon makineleri Avusturya'dan temin edilmiştir. 

Yassı, Yuvarlak, Kangal, Enjeksiyonlar ve yardımcı ekipmanların teslim tarihleri inşaatın bitiş tarihine göre ayarlanmıştır. Üretimi düşünülen boru miktarları ortalama makine kapasitelerine göre:

  • Yuvarlak Damlatıcılı boru : 25 milyon m/yıl, 
  • Yassı Damlatıcılı boru : 45 milyon m/yıl, 
  • Kangal boru : 3,000 ton / yıl dır. 

Üretilecek borular dünya standartlarında ve herkesin ihtiyaçlarına cevap verebilecek kalitede seri üretim yapılarak Türk ziraatçısının taleplerini karşılayacak şekilde üretilecektir.