Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi

Clinton, Papandreau, Yong Kim ve Muhtar Kent ile görüşen Recep Konuk, mesajı New York’tan verdi.

Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna ev sahipliği yapan New York’ta, BM Genel Kuruluyla eş zamanlı başlayan ve BM toplantısına sadece birkaç yüz metre mesafede büyük bir organizasyon daha gerçekleştirildi. ABD’nin 42’nci Başkanı Bill Clinton’un 2005 yılında başlattığı uluslararası girişimin yıllık toplantısı çok sayıda ülkeden aralarında devlet başkanları, siyasetçiler, iş adamları, sanatçılar, sporcular, STK yöneticilerinden oluşan yaklaşık 800 kişilik davetlinin katılımıyla New York’da yapıldı.

ABD Başkanı Barack Obama, Başkan Adayı Mitt Romney, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi, Libya Devlet Başkanı Muhammed el-Magarif, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim ve Coca Cola CEO’su Muhtar Kent’in bulunduğu toplantıya, çok sayıda ülkenin halen görevde olan veya eski devlet başkanları ile başbakanları da katıldı. Siyasetten, iş dünyasına, kanaat önderlerinden düşünürlere, sanatçılardan spor adamlarına kadar geniş bir kesimden gerçekleşen katılımla yapılan CGI zirvesine, Bill Clinton’un davetlisi olarak Türkiye’den Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep KONUK katıldı.

ABD Eski Başkanı Bill Clinton’un açılış konuşmasıyla başlayan ve BM Genel Sekteri Ban Ki-Moon’un da bir konuşma yaptığı CGI Zirvesi, ABD Başkanı Barack Obama’nın da katıldığı kapanış oturumu ile sona ererken, zirve süresince Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk aralarında Bill Clinton, Yunanistan eski Başbakanı Andreas Papandreu, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Coca Cola CEO’su Muhtar Kent, Almanya merkezli dev çikolata üreticisi Lambertz Gurubunun Sahibi Hermann Bühlbecker, Ünlü Marketler zinciri Wall-Mart’ın Başkanı Mike Duke’in de bulunduğu siyasetçiler, devlet adamları, işadamları ve ekonomi dünyasının etkin isimleriyle görüştü.

Yaptığı görüşmelerde bir yandan bölgesel ve küresel meseleler hakkında istişare fırsatı bulurken, öte yandan siyasetçilerin, devlet adamlarının küresel ekonominin etkin yöneticilerinin gelecek beklentilerini öğrenme, fırsatları ve riskleri değerlendirme imkânı bulduklarını belirten Recep Konuk, “Dünyanın dört bir yanı neyi konuşuyor, dünyanın dört bir yanının gündeminde neler var. Dünyanın dört bir yanında üretim ve tüketim eğilimleri ne şekilde değişiyor, dünyanın dört bir yanı hangi ticari fırsatlara açık bunları konuşma ve dünya ekonomisinin etkin isimleri ile istişare etme imkânı bulduk. Bu anlamda da biz bu zirvede karşımıza çıkan fırsatları dört dörtlük değerlendirdik” dedi.

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Hem dilimizin döndüğünce ülkemizi ve ülkemizin küresel meselelere bakışını muhataplarımıza anlatmaya gayret ettik, hem de ülkemiz tarım sektörü ve tarımsal sanayi için yeni fırsat kapılarını araladık. Dünyanın farklı coğrafyalarındaki gelişmelere ve ihtiyaçlar ile beklentilere vakıf olduk” değerlendirmesini yaparken, bire bir gerçekleştirdiği temaslarla ilgili ise şunları söyledi;

“Dünyanın değişik coğrafyalarından zirveye katılan çok sayıda devlet adamı ile bire bir görüşme fırsatımız oldu. Ülkemizi ve kurumumuzu anlattık. Kurduğumuz üretim modelini paylaştık. Gelecekte önemi daha da artacağı herkes tarafından ifade edilen gıda sektöründeki iddiamızı dile getirdik. Artan dünya nüfusu ve katlanarak artan gıda talebine, dünyanın en önemli gıda üretim merkezlerinden biri olması için gayret ettiğimiz ve o potansiyele sahip Konya’nın önemli katkı verebileceğini ifade ettik. Zirvenin en önemli gündem maddelerinden biri açlık ve yoksulluktu. Gelişmiş az gelişmiş, Avrupa, Asya, Afrika, Amerika her kıta ve her coğrafyadan katılımcıların birinci gündem maddesi gıda idi. Dünya gıda üretimini ve gıdaya erişimi konuşuyor. Gündemi gıda olan bir dünyanın yükselen yıldızının Konya olması, Konya Ovası olması doğaldır ve biz de Konya’nın potansiyelini anlatma fırsatı bulduk. Dünya Bankası Başkanı ile yenilenebilir enerji yatırımlarımızı ve yenilenebilir enerji konusunda güneş enerjisi dahil neler yapılabilir, Dünya Bankasının gıda ve enerji projelerine verdiği veya verebileceği destekleri değerlendirdik.

vTürkiye’deki fabrikalarına sıvı şeker verdiğimiz Coca Cola’nın CEO’su Muhtar Kent ile karşılıklı alış verişimizi, iş ortaklığımızı daha ileri noktaya nasıl taşıyabileceğimizi görüştük. Dünyanın en büyük marketler zinciri olan Wall-Mart’in Başkanı ile gıdayı, beklentileri, değişen tüketim eğilimlerini değerlendirdik, markalarımızı dünya pazarlarına sunmak için işbirliği olanaklarını konuştuk. Almanların ünlü çikolata üreticisi Lambertz Gurubun Başkanı ile sektörün geleceğini ve Türkiye-Almanya işbirliği imkânlarını değerlendirdik. Zirvede yaptığımız bu görüşmelerden sonra da ABD’de tarımsal üretimde elde ettikleri verimlilikle öne çıkan üretim sahalarında tarımsal altyapıyı inceledik. Çiftlik ziyareti gerçekleştirdik. Et-süt ürünleri üreten işletmeleri inceledik. Onlarda olup da biz de olmayanları tespit ettik. Daha verimli üretim için neleri farklı yapıyorlar notlar aldık. Bu tür organizasyonların en büyük faydası şu, bilgi paylaşıyor, bilgi alıyor, kendimizi yani Pankobirlik’i, Konya Şeker’i ve ülkemizi anlatıyor, edindiğimiz tecrübe ve birikimlerden ülkemiz için faydalı projeler üretmeye, faydalı sonuçlar çıkarmaya çalışıyor, kurduğumuz temaslarla ticari etkinliğimizi arttırma imkanı buluyoruz.”

Amerikan basınınca “BM’nin hantal yapısına alternatif” bir girişim olarak tarif edilen ve her yıl BM Genel Kurulu gündemi ile örtüşen konuları görüşen CGI (Clinton Global Initiative), devlet adamları ve diplomatların yer aldığı BM Genel Kurulundaki resmi havanın ötesinde gündeme gelen konulara pratik ve sivil inisiyatifin katkısıyla hızlı çözümler üreten bir girişim olarak nitelendiriliyor.

Çevre problemlerinin yanı sıra açlık ve yoksullukla mücadele, dünyanın çeşitli yerlerinde yaşanan tabii afetlerde ihtiyaç sahiplerine uluslararası yardım toplanması ve ulaştırılması gibi konularda onlarca projeyi hayata geçiren CGI, kuraklık ve çölleşme ile mücadele amaçlı ağaçlandırma çalışmalarına, tarımsal üretimde verimliliği arttırmaya yönelik çabalara da proje bazlı destek oluyor. 8 yıl önce ilk toplantısını gerçekleştiren CGI bu süre zarfında 180’in üzerinde ülkede 2.000’in üzerinde projeye destekte bulunarak yaklaşık 400 milyon insanın yaşam koşullarının iyileştirilmesine katkı verdi.

www.recepkonuk.com.tr